PelviLates® the prevention and revitalization program
Home
Classes
Every woman should know...
During and after menopause
Anatomy 101
Publications
Videos
Frequently asked questions

Intim torna: nincs más hatékony alternatíva

2004-08-22


Magyarországon a becslések szerint 1,3 millió ember küszködik a medencealap izmainak elgyengüléséből származó problémával. Minél korábban fordulunk szakemberhez, annál nagyobb az esély a műtét nélküli korrigálásra az intim torna segítségével.


Magyarországon a becslések szerint 1,3 millió ember küszködik a medencealap izmainak elgyengüléséből származó problémával. Ezek közé tartoznak: az aranyér, a vizeletvesztéses panaszok, a hüvelygyengeség, a hólyag-húgycső süllyedés, méhsüllyedés, végbélgyengeség.

Sokan természetes folyamatnak élik meg a szervezetükben beállt diszharmóniát, úgy vélik, ez a korral jár. Sokan kizárják magukat az addigi megszokott napi tevékenységekből. Szégyenérzetük miatt nem találkoznak rokonaikkal, barátaikkal, inkább otthon maradnak, és felfüggesztik a sportolást is. Pedig ha figyelnénk testünk jelzéseire, akkor ezeket a kellemetlenkedő altesti problémákat gyorsan lehetne orvosolni. A leépülési folyamat sajnos megállíthatatlan, ha saját magunk nem teszünk valamit egészségünk megőrzése, önrehabilitációja érdekében. Minél korábban fordulunk szakemberhez, annál nagyobb az esély a műtét nélküli korrigálásra az intim torna segítségével.

Az érintett korosztályok

Hiba lenne azt hinnünk, hogy ez csak az idős korosztály problémája. A statisztikák azt mutatják, hogy világszerte a 18–25 éves korosztály 50 százaléka találkozott a vizeletcseppenés (stresszinkontinencia) problémájával. Az egyszer szült nők 38 százaléka, a kétszer szültek 57 százaléka, a háromszor szültek 73 százaléka küzd a stresszinkontinenciával.

Mi a medencealapi izom?

Ez egy tenyérnyi területen, vízszintesen – elöl a szeméremcsont, hátul a gerinc alsó szakasza között – kifeszülő, tudatosan irányítható izomlemez. Az itt található izomcsoport közreműködik az ürítési funkciók akaratlagos szabályozásában (nyitásában-zárásában), az alhasi szervek alátámasztásában, rögzítésében, lezárásában, a szexualitásban és a szülésben.

Mivel terheljük, gyengítjük ezen izmokat?

Felegyenesedésünk következtében két lábon járunk, így ez a kis tenyérnyi izom viseli a ránehezedő test súlyának egy részét, valamint a belső szervek súlyát. Ráadásul életvitelünkkel tovább gyengítjük ezt a területet. Rossz szokásainkat, melyek beidegződtek, csak rendszeres, tudatos áthangolással tudjuk levetkőzni. Ezek közé tartoznak a helytelen ürítési szokásaink, azaz a préseléssel való ürítés, illetve ezen ingerek elnyomása, a vizelet hosszú ideig való tartogatása, a helytelen ülés, a nehéz fizikai munka, azon sportok, melyek erős hasi préseléssel, rázkódással, zökkenéssel járnak, illetve a dohányzás, a krónikus köhögés, egyes gyógyszerek, a túlsúly, a fogamzásgátlók, a tampon, a szűk ruhák, a hiúsági légzés, a stressz. Gyengítő tényezőként hatnak az altesti gyulladások, a változókor, a várandósság, a szülés, a szülések módja, a baba és a mama méreteinek aránya. Ezek együttesen eredményezik azt, hogy a medencealapi izom megnyúlik, vérellátottsága csökken, sorvad. Így a belső szerveinket sem támasztja megfelelően alulról, és emiatt a későbbiekben kialakulnak a medencealapi izom elsőfokú artrófiái. Ebben az esetben a zárófunkciók sérülnek.

Következményei a stresszinkontinencia, a hüvely tónusának gyengesége, aranyér, végbélgyengeség. Másodfokú atrófiának nevezzük azt az állapotot, amikor a leépülés miatt sérves elváltozások alakulnak ki. Ilyenkor a szervek elhagyják anatómiai helyzetüket, lesüllyednek, azaz kialakul a hólyag- és húgycsősérv, végbélsérv, hüvelysérv, méhsüllyedés, organikus orgazmuszavar.

A torna jelentősége

Az elsőfokú izomgyengeség kategóriájába tartozó tünetek javíthatók vagy teljes mértékben gyógyíthatók a torna segítségével. A másodfokú atrófiák esetében, amennyiben a szakorvosok véleménye az, hogy a süllyedéses elváltozás visszafordíthatatlan, akkor műtét szükséges. Már a műtét előtt fontos végezni a gyakorlatokat, hogy megerősítsük kötőszöveteinket, izmainkat. Műtét után a gyógyulási folyamatot gyorsíthatjuk. A torna rendszeres végzésével megakadályozhatjuk izmaink és kötőszöveteink leépülését, így elkerülhetjük a további műtétek sorozatát.

A másik megoldást a több mint 200-féle plasztikai műtét jelentené, de sokszor ez sem hozza meg a kívánt eredményt hosszú távon. A műtét után attól függően, hogy a páciensnek milyen erősek a kötőszövetei és az izmai, tünetmentessé válhat pár hónapra. Aztán minden kezdődhet elölről, kiújulhatnak a tünetek! Műtét műtétet követhet. Értetlenül állunk a következményekkel szemben.
Vajon mi eredményezi azt, hogy újból a műtőasztalon találjuk magunkat?
Fel kellene ismernünk azt a tényt, hogy az egyedüli megoldást, amivel elkerülhetjük egészségünk további romlását, csak magunktól várhatjuk. Ha tudatosan tornáztatjuk a medencealap izmait, és figyelünk az életvitelünkre, akkor várható csak teljes gyógyulás.

Kiknek ajánljuk az intim tornát, és miért?

Kismamáknak, hogy megerősítsék és elasztikusabbá tegyék szülési izmainkat, gyorsítsák a szülés utáni regenerálódást az egész gáti területen.
Nőknek a menstruációs görcsök oldásához, az orgazmuskészség fejlesztéséhez, az altesti gyulladási hajlam csökkentéséhez, a menstruáció rendszeresebbé tételéhez, a fogamzás és a beágyazódás elősegítéséhez, a hüvely nyálkahártyájának ellenállóbbá tételéhez – ami különösen problémát jelent a változókor beálltával –, az összes izomgyengeség és süllyedéses elváltozás kezelésére.

Férfiaknak a prosztata jobb vérellátására, a tesztoszteronhormon és a spermaszám növelésére, korai magömlésre, herevisszér-tágulatra, a prosztatagyulladási hajlam csökkentésére, aranyérre, erekciós problémák kezelésére, alhasi műtétek utáni inkontinencia kezelésére.
Gyermekeknek megelőzésre és ürítési zavaraik javítására, megszüntetésére. Egészségi állapottól függetlenül időseknek, mozgáskorlátozottaknak. Azoknak is ajánljuk, akik úgy vélekednek, hogy nekik nincs semmi problémájuk, és halogatják a torna elkezdését. Sőt, azok számára is fontos, akik már elkezdték, de valamilyen ok miatt abbahagyták.
Valóban, ahhoz, hogy idősebb korunkban is egészségesek maradjunk és elkerüljük az izmok leépülését, a mindennapjainkba be kell építeni az intim tornát, mint ahogy a tisztálkodást vagy az étkezést is.

Tízórás tanfolyam

A torna 10 órás tanfolyamon könnyen elsajátítható, melynek végén mindenki egyénre szabott programot kap. A napi néhány perces rendszeres gyakorlás meghozza a kívánt eredményt. Pár hét alatt jelentős izomerő-növekedésre tehetünk szert. Javítjuk a medencealap vérellátását, kötőszöveteit, izmait erősítjük, rugalmasabbá tesszük. Javul a gát területének energiaellátottsága, nő az izom tömege, erősebb lesz a belső szervek támasza.

Pintérné Molnár Erzsébet
Intim Torna Oktató

         


Click here to register and view the class schedule.

 For more information and reservations call

Elizabeth Pinter
E-mail:Copyright © 2004-2018 PelviLates®. All rights reserved.
Designed and maintained by: Pinter Computing